Je huis verduurzamen met een duurzame hypotheek

Geschreven door: AllesOverVerduurzamen.nl
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Je huis verduurzamen met een duurzame hypotheek

Ook voor starters is verduurzamen interessant. Wanneer je op zoek bent naar een eerste koopwoning en een startershypotheek overweegt, is het extra belangrijk om direct te kijken naar duurzame opties. Zo kun je niet alleen comfortabeler wonen, maar vaak ook je maandlasten verlagen. In deze blog vind je alle ins en outs over een duurzamheidshypotheek, hoe je extra kunt lenen en wat je kunt verwachten van bijvoorbeeld een bouwdepot of rentekorting.

Rentekorting: Hoe werkt dat?

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van een duurzame hypotheek van Lot Hypotheken is de rentekorting. Deze wordt vaak aangeboden door hypotheekverstrekkers om consumenten te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. De verlaging van de rente kan enkele tienden van een procentpunt zijn, wat op jaarbasis een aanzienlijk bedrag scheelt. Zo kun je dubbel profiteren: je energierekening daalt en ook je hypotheeklasten worden lager.

Hoeveel rentekorting je krijgt, verschilt per aanbieder en hangt af van bijvoorbeeld het energielabel dat je woning na de aanpassingen heeft. Bij sommige kredietverstrekkers krijg je een korting als je label B of hoger hebt, terwijl anderen wellicht een nog gunstigere korting bieden als je woning A++ haalt. Het is dus verstandig om de voorwaarden goed te vergelijken, zodat je kiest voor de regeling die het beste bij jouw situatie past.

Deze rentekorting geldt dan voor het duurzame deel van je hypotheek. Het kan slim zijn om van tevoren een inschatting te maken van de kosten voor verduurzaming en het beoogde energielabel, zodat je exact weet op welke beloning je kunt rekenen. Laat je hierover ook adviseren door een professional, die jou kan helpen bij het kiezen van de beste duurzame maatregelen.

Klein maar fijn: Relatief bescheiden maatregelen met grote impact 

Verduurzamen hoeft niet altijd te betekenen dat je meteen een warmtepomp of een compleet dak vol zonnepanelen aanschaft. Ook kleinere maatregelen kunnen impact hebben op je energieverbruik en daarmee je energierekening. Denk aan het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie en HR++-glas in plaats van enkel glas. Zelfs kleine acties zoals het vervangen van oude keukenapparatuur door energiezuinige modellen helpen om jouw huis stap voor stap groener te maken.

Het voordeel van deze ‘kleine’ maatregelen is dat ze relatief betaalbaar zijn en snel kunnen worden uitgevoerd. Bovendien zie je al gauw resultaat, want je merkt direct minder tocht, comfortabelere temperaturen en lagere verbruikskosten. Regelmatig hebben woningcorporaties, gemeentes of energiebedrijven ook subsidieregelingen voor dergelijke energiebesparende ingrepen. Zo kun je vaak een deel van je investering terugkrijgen.

Mocht je met een startershypotheek instappen, dan is het helemaal slim om klein te beginnen. Met beperkte middelen kun je meteen je woning energiezuiniger maken. Naarmate je meer financiële speelruimte krijgt, kun je dan overwegen om te investeren in grotere projecten, zoals een complete isolatie of een warmtepomp. Zo verdeel je de kosten over meerdere jaren en blijft het behapbaar voor je portemonnee.

Het Energie Bespaar Budget: Flexibiliteit in jouw beslissingen

Soms weet je nog niet precies welke duurzame maatregelen je wilt nemen. Misschien heb je wel een idee, maar wil je graag eerst advies inwinnen of kijken wat het huis écht nodig heeft nadat je er een tijdje woont. In dat geval is het slim om te kiezen voor een energiebespaarbudget bij je hypotheekverstrekker. Hierbij reserveer je een potje geld voor energiebesparende investeringen, maar hoef je niet direct te beslissen wat je ermee gaat doen.

Dit geeft je de tijd om uit te zoeken welke maatregelen voor jou de meeste impact hebben. Misschien adviseert een energie-expert jou juist om te beginnen met spouwmuurisolatie of een betere dakisolatie. Of ontdek je na de eerste stookwinter dat een warmtepomp heel rendabel is. Met een energiebespaarbudget ben je flexibel en kun je doelgericht inspelen op je eigen woonsituatie.

Het is belangrijk om te weten dat het geld in een bouwdepot wordt gestort, waaruit je de duurzame maatregelen betaalt. Het niet-gebruikte bedrag in het depot kun je later gebruiken om af te lossen op de hypotheek. Zo betaal je alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt uitgegeven aan de energiebesparende aanpassingen, en geen cent meer.

Over de auteur AllesOverVerduurzamen.nl


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>