Een thuisbatterij kan erg goed van pas komen om energie te bewaren die je pas een tijdje later wil gaan gebruiken. Deze energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. Het voordeel hiervan is dat je veel geld kan besparen op je energierekening en daarnaast ook de ecologische voetafdruk een stuk kleiner wordt. Ben je nog niet helemaal zeker welke thuisbatterij je graag wil kopen maar weet je wel al dat je er in wil gaan kopen? Ben je nog niet zeker welke misschien het beste bij jouw thuissituatie past? Lees dan gauw verder welke factoren van invloed kunnen zijn zodat jij een goede weloverwogen keuze kunt maken.
Meer dan capaciteit
Behalve dat de capaciteit van een thuisbatterij erg belangrijk is, is dit aspect vaak nog niet het hele plaatje. De capaciteit van een thuisbatterij is namelijk sterk afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt, maar ook van het vermogen van jouw zonnepanelen en ook jouw woonsituatie. Zo kan het voorkomen dat sommige huishoudens bijvoorbeeld overdag niet zo veel energie verbruiken omdat ze overdag aan het werk zijn. Hierdoor kan het bijvoorbeeld belangrijker zijn dat je batterij er goed tegen kan en dat het energie op kan slaan mocht je dan in de avond de energie zou willen gebruiken. Daarnaast is het ook goed om te bekijken of de thuisbatterij wel goed kan tegen koud weer. Sommige batterijen worden namelijk minder effectief als het kouder weer is, met name in de wintermaanden. Een ander belangrijk punt is het rendement, dat wil zeggen een percentage van de energie die opgeslagen is die je ook eigenlijk weer kunt gaan gebruiken. Dit kan per merk nog weleens anders zijn, dus dit is goed om in gedachten te houden.
Andere belangrijke factoren
Behalve capaciteit zijn er nog andere punten die belangrijk zijn waar je op kunt letten bij het vergelijken van thuisbatterijen. Zo is het belangrijk om te onderzoeken hoe lang een batterij meegaat voordat je gaat merken dat de opslagcapaciteit aan het dalen is. Ook is het verstandig om de garantievoorwaarden goed te bekijken. Kijk daarbij naar het aantal jaar dat je garantie hebt en wat inclusief is bij de dekking. Een specialist op het gebied van thuisbatterijen, zoals Louwmans Energy, kan je helpen bij het vergelijken van een thuisbatterij.
Als laatste is veiligheid een goed punt om niet te vergeten. Bekijk goed de keurmerken en certificaten of de batterij tegen bijvoorbeeld verhitting is opgewassen en wat het veiligheidsmechanisme is mocht de batterij toch onverhoopt oververhit raken.
Wat past bij jou
De basis van goed vergelijken is dat je goed kijkt naar jouw energieverbruik. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag hoeveel energie je huishouden gemiddeld dagelijks verbruikt. En ook erg belangrijk om in kaart te brengen hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. Ook is het slim om te kijken of je vaak apparaten gebruikt die vaak een piekverbuik hebben, zoals een elektrische auto. Piekverbuik houdt in dat bepaalde apparaten vaak extra energie nodig hebben dan gemiddeld genomen. Kortom, kijk verder dan het financiële plaatje. Bekijk welke thuisbatterij het beste bij jouw thuissituatie past om het maximale uit je investering te kunnen halen.