Thuisaccu: Alles over werking, kosten en voordelen

Geschreven door: AllesOverVerduurzamen.nl
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Thuisaccu: Alles over werking, kosten en voordelen

Je hoort en ziet het waarschijnlijk steeds vaker voorbij komen: een thuisaccu. Veel mensen hebben op dit moment zonnepanelen. Eigenlijk is dit een hele logische investering, helemaal nu je nog stroom kan terugleveren aan het net. Maar de thuisaccu wordt ook steeds meer bekend. Dit komt doordat de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd. Het gaat dus steeds voordeliger worden om je eigen stroom op te slaan. Hiervoor zou je dus heel goed een thuisaccu kunnen gaan gebruiken.  In deze blog gaan we jou meer vertellen over zo’n thuisaccu en bespreken we de voor- en nadelen.

Waarom wordt een thuisaccu steeds interessanter?

Stel, het is een erg zonnige dag en je zonnepanelen wekken veel stroom op. Zelfs meer dan dat je normaal gesproken verbruikt. Dan is er een overschot dat je terug kan leveren aan het stroomnet, volgens de salderingsregeling. Tegenwoordig krijg je hier ook nog een vergoeding voor. Echter, vanaf 2027 stopt de salderingsregeling. Dan komt een thuisaccu in beeld. Deze zorgt ervoor dat je zelf opgewekte zonne-energie kunt bewaren voor later gebruik. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en efficiënter gebruik kunt maken van duurzame energie.

Voor- en nadelen

Een thuisaccu heeft meerdere voordelen. Zo bespaar je door opgeslagen energie te gebruiken, waardoor je minder stroom van het net hoeft te kopen. Daarnaast maak je zelf maximaal gebruik van je zelf opgewekte stroom. Ook ben je hierdoor minder kwetsbaar voor torenhoge energieprijzen. Ten slotte is het ook nog veel milieuvriendelijker, omdat je door meer eigen zonne-energie op te wekken ook minder CO2 uitstoot. Toch zijn er ook nadelen. Zo’n thuisaccu heeft namelijk best wel hoge aanschafkosten. Gemiddeld gezien betaal je al snel tussen de €4.000 en €10.000. Dit hangt af van de opslagcapaciteit van de batterij. Hoe meer opslag, hoe meer je betaalt. Ook krijg je tegenwoordig geen subsidie voor het aanschaffen van een thuisaccu, wat eigenlijk best gek is, want voor een warmtepomp en isolatie krijg je dat wel. En daarom wordt er ook wel verwacht dat dat iets is wat in de toekomst wel zou komen. Ten slotte is een thuisaccu niet gemakkelijk te recyclen, waardoor er een hogere milieubelasting voor wordt gevraagd.

Is een thuisaccu rendabel?

Of een thuisaccu rendabel is, hangt af van verschillende factoren, zoals de aanschafprijs, terugverdientijd, opslagcapaciteit, levensduur en de salderingsregeling. De ideale situatie voor een thuisaccu is wanneer een huishouden een hoog energieverbruik heeft en weinig kan profiteren van een ruime salderingsregeling. Daarnaast spelen andere factoren een rol, zoals de hoeveelheid opgewekte zonne-energie, de energieprijzen en het eigen verbruikspatroon.

Een thuisaccu is vooral interessant voor huishoudens die overdag veel energie opwekken maar deze pas later nodig hebben, bijvoorbeeld in de avonduren. Ook bij stijgende energieprijzen en dalende teruglevertarieven wordt een thuisaccu steeds aantrekkelijker. Echter, de investering is nog relatief hoog, en de terugverdientijd kan sterk variëren. Van subsidies of stimuleringsregelingen is nog niet sprake, terwijl dit juist zou kunnen zorgen dat een thuisaccu meer rendabel wordt. Al met al is het verstandig om een persoonlijke berekening te maken om te bepalen of een thuisaccu financieel voordelig is in jouw situatie.

Over de auteur AllesOverVerduurzamen.nl


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>