Als je je hele leven geprobeerd hebt om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, is het vreemd dat je daar bij je uitvaart geen rekening meer mee houdt. Veel mensen weten echter niet dat je ook een uitvaart veel duurzamer kunt vormgeven dan dat deze traditiegetrouw is. Een duurzame uitvaart moet ook betaald worden en dat kun je doen door al bij het afsluiten van je verzekering rekening te houden met je duurzame wensen. In dit artikel laten we je zien wat de mogelijkheden zijn en hoe je vandaag nog een goede polis afsluit. Zo weet je zeker dat je je nabestaanden niet met een forse factuur achterlaat.
Hoe maak je een uitvaart duurzaam?
Bij een traditionele uitvaart staat duurzaamheid niet op de eerste plek. De materialen die bijvoorbeeld voor je kist gebruikt worden, het papier van je rouwkaart en het vervoer naar en van de rouwlocatie vergroot je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Wil je dit niet, dan kun je je uitvaart duurzaam maken. Het regelen van een duurzame uitvaart houdt vooral in dat je kijkt hoe je de gebruikelijke processen duurzamer maakt. Kies bijvoorbeeld voor een doek in plaats van een kist. Of laat kiezen voor een elektrische rouwwagen om je lichaam naar zijn laatste rustplaats te brengen. Vroeger stond het programma voor een uitvaart grotendeels vast. Tegenwoordig heb je veel meer ruimte voor eigen invulling. Je kunt het dus zo duurzaam maken als je zelf wilt. Je kunt ook een uitvaartverzorger benaderen om eens te informeren naar de mogelijkheden. Je zult zien dat er heel veel te realiseren valt.
Je laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats?
Als je overleden bent, heb je meerdere opties als het gaat over de zogenaamde ‘lijkbezorging’. Dit houdt in dat je begraven, gecremeerd of geresomeerd wordt. Dat laatste kan waarschijnlijk in de toekomst in Nederland. Cremeren is duurzamer dan begraven, maar ook begraven kan duurzaam gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een begrafenis in de natuur. Je lichaam wordt dan begraven op een stille plek die vergelijkbaar is met een kerkhof, met het verschil dat je op deze plek geen monumenten mag plaatsen. De natuur heeft er vrij spel. Je nabestaanden mogen wel een markering op het graf aanbrengen zoals bijvoorbeeld een plant. Wat je wensen ook zijn, zorg ervoor dat je naasten hiervan op de hoogte zijn. Schrijf dit bijvoorbeeld ergens op. Zo krijg je het afscheid dat je graag wilde.
Sluit je verzekering vandaag nog af
Heb je nog geen uitvaartverzekering afgesloten? Regel dit dan vandaag nog zodat je nog op tijd bent. Word je namelijk ziek en nadert het einde, dan accepteert een verzekeraar je meestal niet meer. Kijk even online bij verschillende maatschappijen om te zien wie je de beste polis aanbiedt. Ga altijd voor de beste dekking en ga niet alleen op de hoogte van je maandelijkse premie af. Zo weet je zeker dat je een goede verzekering afsluit waarmee je dus een mooi vangnet achterlaat voor je nabestaanden.